10 Lip

Ciasto owsiane z kremem czekoladowym

Ten przepis na pewno stanie się moim nowym ulubieńcem! Łatwy, smaczny i zdrowy pomysł na „coś słodkiego”. Idealne ciacho do kawy ;)

SKŁADNIKI:

Krem czekoladowy:

- ok. 200 g daktyli

- 1/4 szklanki wody z moczenia daktyli

- 3 duże łyżki kakao

Ciasto owsiane:

- 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 banany (najlepsze będą bardzo dojrzałe)

- 2-3 łyżki miodu lub 4 łyżeczki ksylitolu

- 1 jajko

- szczypta soli

- opcjonalnie 1-2 łyżki masła orzechowego

 

WYKONANIE:

  1. Krem – daktyle przesypać do miseczki i zalać gorącą wody (do przykrycia), odstawić aż zmiękną (około 15 min). Daktyle odcedzić i odlać 1/4 szklanki wody z daktyli. Daktyle, wodę i kakao zmiksować na gładki krem.
  2. Ciasto – w misce wymieszać suche składniki: mąkę z płatów, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub rozgniecione banany, jajo, miód lub ksylitol i masło orzechowe (opcjonalnie). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub ugnieść ręką.
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (sylikonowej nie trzeba), wyłożyć 2/3 ciasta owsianego i dokładnie wyrównać. Następnie położyć krem czekoladowy i pozostałą część ciasta.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Smacznego! :)

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe