04 Czerw

Kotleciki a la falafel

Jak większość przepisów w mojej kuchni ten powstał w drodze przypadku i wymyślenia czegoś z tego co aktualnie mam w domu. Chciałam zrobić klasyczny 3 składnikowy obiad z młodymi ziemniaczkami, fasolką szparagową i... no właśnie, skoro nie jem mięsa to pasowało stworzyć coś na kształt kotleta i tak właśnie powstał ten szybki pomysł :)

Składniki:

[proporcja na około 6 kotletów]

- 1 puszka soczewicy z puszki (to w wersji szybkiej ale świetnie sprawdzi się ugotowana soczewica lub inny strączek)

- 2 jajka

- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej

- 3 łyżki pestek dyni (lub/i nasion słonecznika)

- drobno posiekane suszone pomidory (lub sproszkowane)

- przyprawy: sól, pieprz, curry, ulubione zioła

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażenia

 

Wykonanie:

Soczewicę odcedzić z zalewy, dodać jajka i zmiksowałć blenderem. Następnie dodać mąkę, pestki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z oliwą i nakładać łyżką porcję masy i uformować ją na patelni (najlepiej przy użyciu dwóch łyżek, ponieważ masa wychodzi dość lepka). Podsmażyć krótko z obu stron na rumiany kolor.

Kotleciki odkładać na przygotowany wczesniej talerz z kawałkiem ręcznika papierowego aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe!

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe