06 Marz

Czekoladowe ciasto z jabłkami i migdałami

To jeden z tych przepisów, który nie może się nie udać! Polecam spróbować szczególnie tym, którzy w kuchni czują się nie do końca pewnie - sukces gwarantowany ;) Przepis można przekształcić wedle upodobań dodając ulubione bakalie.

Składniki:

- 4 jajka

- 1  szklanka ksylitolu

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

- 1 szklanka oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka cynamonu

- około 70 g migdałów w płatkach (mogą być również różnego rodzaju orzechy lub wiórki kokosowe)

- około 4 łyżki rodzynek (mozna pominąc lub wymienić na inne drobne, lub drobno pokrojone suszone owoce)

- około 5-6 sztuk jabłek

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady minimum 70% kakao (na polewę)

 

Wykonanie:

1. Jajka i ksylitol zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy.

2. Dodać olej i krótko zmiksować lub wymieszać

3. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon) i wszystko razem wymieszać lub krótko zmiksować.

4. Jabłka obrać i pokroić w dowolne kształty (optymalnie 1-2 centymetrową kostkę) i razem z rodzynkami i migdałami dodać do masy (część migdałów odłożyć do dekoracji ciasta). Jabłek powinno być dużo :) Wszystko dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować 1 łyżeczką oleju. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć masę.

6. Placek piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylić piekarnik i odczekać 15 minut zanim wyjmiesz ciasto.

7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ostygnięty placek. Posypać płatkami migdałów. GOTOWE!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe