31 Paź

Zapiekanka z dynią

Przepis można dowolnie modyfikować dobierając ulubione warzywa czy rodzaj kaszy. W październiku nie mogło zabraknąć dyni ;) 

Składniki:

- 1 woreczek ugotowanej kaszy (np. pęczak, jaglana, gryczana)

- 1 posiekana cebula

- 1 szklanka startej na tarce na grubych oczkach cukinii

- 2 szklanki startej na tarce na grubych oczkach dyni  

- ½ papryki pokrojonej w kostkę

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 3-4 łyżki ugotowanej soczewicy

- 2-3 jajka

- 4 posiekane suszone pomidory

- Przyprawy: curry, kurkuma, sól, pieprz

- kilka ziarenek dyni do ozdoby

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować, przestudzić.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę, dynię i cukinię.
  3. W misce wymieszać kaszę, soczewicę i podsmażone warzywa. Wbić jajka, dodać suszone pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Masę umieścić w sylikonowej keksówce, wierzch posypać pestkami dyni. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe