10 Sty

Domowe batoniki zbożowe musli

Sklepowe batoniki musli czasami niewiele mają wspólnego ze zdrową przekąską. Nie rzadko na pierwszym miejscu w składzie widnieje syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier. 

Samodzielne zrobienie takich batoników jest banalnie proste (zachęcam do wspólnego przygotowywania ich z dziećmi!). Nie wymagają pieczenia, możemy wybrać swoje ulubione nasiona i suszone owoce a przede wszystkim jesteśmy pewni że nie mają niezdrowych dodatków. 

Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych

- 2 łyżki nasion słonecznika

- 2 łyżki pestek dyni

- 2 łyżki płatków migdałów

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1 łyżka nasion lnu

- 1 łyżka nasion chia

- 4 łyżki rodzynek

(generalnie można założyć, że potrzebujemy 1 szklanki różnego rodzaju płatków + 1 szklanki dodatków w postaci nasion i suszonych owoców; można dodać również kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady lub łyżkę kakao czy cynamonu)

- 2 łyżki masła orzechowego

- 3 łyżki miodu

 

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy ręką tak, aby miód i masło orzechowe dokładnie oblepiły suche składniki.

2. Prostokątny pojemnik (można użyć np. plastikowego do przechowywania żywności) wykładamy sreberkiem.  Tak przygotowany pojemnik wypełniamy masą musli, rozprowadzamy równomiernie i dokładnie dociskamy płaską stroną dużej łyżki do dna pojemnika. Wkładamy do lodówki na około 1 godz.

3. Gdy masa się schłodzi i nieco zastygnie wyciągamy sreberko z pudełka i kroimy masę na prostokątne batoniki. Gotowe!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe