15 Wrze

Zupa krem z dyni

Składniki na duży garnek zupy:

- dynia (mała sztuka)

- marchew (3 sztuki)

- ziemniaki (2 sztuki)

- czosnek (2 ząbki)

- oliwa z oliwek (3 łyżki)

- pestki dyni (do dekoracji)

- przyprawy: sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Krok 1. Warzywa obrać (jeśli dynia jest młoda, to nie trzeba pozbywać jej skóry) i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać resztę warzyw i chwilę podsmażyć. Następnie warzywa zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować do miękkości warzyw – około 20 minut.

Krok 3.  Gdy warzywa będą już miękkie wyławiamy z zupy liść laurowy i ziele, dodajemy pozostałe przyprawy i miksujemy całość blenderem na gładką masę.  Porcję zupy dekorujemy pestkami dyni.

SMACZNEGO!

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe