04 Sier

Fit torcik z orzechów nerkowca

Ten przepis to kolejna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Szczególnie polecam wielbicielom serników. Świetnie sprawdzi się jako dietetyczny tort urodzinowy. 

 

Składniki:

spód ciast:

- 1 szklanka daktyli

- 1/2 szklanki  nasona słonecznika

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju kokosowego

masa:

- 250g orzechów nerkowca

- 1 szklanka ulubionego mleka (krowie lub roślinne w wersji wegańskiej)

- 1 szklanka owoców (u mnie były to morele z dodatkiem borówek)

- sok z połówki cytryny

- miód / syrop klonowy / ksylitol do osłody (ja użyłam 2 łyżki miodu)

- 2 łyżki żelatyny (można użyć agaru w wersji wegańskiej)

- kilka owoców do dekoracji

 

Wykonanie:

Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i namoczyć przez noc.

Przygotowanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem i odcedzić. Ziarna słonecznika zmielić (np. w młynku do kawy). W dużej misce łączymy wszystkie  składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta i blendujemy na gładką masę. Blaszkę / tortownicę wykładamy sreberkim, nastęnie spób oblepiamy dokładnie powstałą masą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Przygotowanie masy: Nerkowce odcedzić z wody i umieścić w dużej misce. Dodać owoce, miód (lub inne słodzidło) i sok z cytryny. Całość zblendować. Mleko podgrzewać na małym ogniu, gdybędzie ciepłe dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Następnie mleko z żelatyną łączymy z masą orzechowo-owocową i blendujemy całość. Masę przelewamy na  wcześniej przygotowany spód, dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki na około 3 godziny (najlepiej na całą noc). 

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe