14 Sier

Kasza z kiełkami, pieczarkami i warzywami

Jeśli lubicie szybkie dania jednogarnkowe, które można przygotować na kilka dni to polecam ten właśnie przepis. Sprawdzi się za równo na ciepło jak i na ziomno. 

Składniki:

- 0,5 kg pieczarek

- 1 opakowanie (150g) kiełków stir fry

- 2 marchewki

- 1 cukinia

- 1 cebula

- garść jarmużu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 woreczki kaszy (u mnie była to kasza bulgur)

- sól, pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i cukinię również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z jarmużu usunąć twarde łodygi i porwać na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy wrzucamy pieczarki, dodajemy odrobinę wody i dusimy aż płyn całkowicie odparuje.

W dużym garnku podgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kiełki, marchew, cukinię i jarmuż. Chwilę podsmażamy razem i dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki z patelni i ugotowaną kaszę. Doprawiamy wg uznania - obiad na kilka dni gotowy! 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe