19 Kwie

Wegańskie kosteczki czekoladowo-orzechowe

Mój ulubiony przepis! Polecam każdemu miłośnikowi czekolady z bakaliami. Mimo braku cukru czy miodu kosteczki są słodkie za sprawą daktyli. Przepis można modyfikować wg uznania wybierając ulubiony rodzaj orzechów lub dodając nasiona (słonecznik, dynia, sezam) czy wiórki kokosowe. Kosteczki są bardzo pożywne, dlatego kilka sztuk można spokojnie zjeść np. w ramach drugiego śniadania. 

SKŁADNIKI

- 2 szklanki daktyli

- 2 szklanki różnych orzechów (u mnie były to migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne)

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 pomarańcza (skórka i wyciśnięty sok z połowy owocu)

- 4 łyżki kakao

- 2 łyżki masła orzechowego

- 1 łyżka oleju kokosowego

Polewa:

- 3 łyżki oleju kokosowego

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżka miodu

- 2 łyżki soku z pomarańczy

WYKONANIE

1) Daktyle zalać wrzątkiem i doczekać aż miękną. W tym czasie posiekać orzechy.

2) Daktyle odcedzić i przełożyć do miski. Dodać skórkę i sok z połowy pomarańczy, kakao, cynamon, masło orzechowe i olej koksowy. Wszystko zmiksować na gładką masę. 

3) Do masy dodać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. 

4) Formę/blachę wyłożyć sreberkiem i umieścić w niej masę dokładnie dociskając. Włożyć do lodówki.

5) Składniki na polewę podgrzać w małym rondelku do rozpuszczenia oleju. Gotową polewą polać masę i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

6) Ciasto wyjąć z formy/blachy i pokroic na małe kosteczki. SMACZNEGO! 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe