19 Kwie

Jagielnik miodowy z daktylami i orzechami

To ciacho to świetna dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Nie zawiera cukru, mąki a nawet jajek a przy zastąpieniu mleka na roślinne będzie odpowiednie dla wegan. Poniższe proporcje składników wypełnią dużą blachę ciasta, z których wyjdzie około 22-24 kawałki. Można użyć mniejszej blachy, wtedy ciasto będzie wyższe. Jeden kawałek to około 200 kcal. 

SKŁADNIKI

Spód:

- 1 szklanka daktyli

- 100 g migdałów w płatkach

- 60 g płatków owsianych

- 7 łyżek masła orzechowego

Masa jaglana:

- 2 szklanki kaszy jaglanej

- 1 litr mleka (krowie lub roślinne)

- 4-5 łyżki miodu/ksylitolu

Wierzch:

- 2 szklanki daktyli

- 5 łyżek masła orzechowego

- 2 łyżki oleju kokosowego

- 2 łyżeczki kakao

- garść orzechów np. ziemnych do posypania

WYKONANIE:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem żeby zmiękły, odcedzić. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Blachę wyłożyć sreberkiem i na to wyłożyć masę dociskając dokładnie.

Masa jaglana:

Kaszę przepłukać i gotować powoli na mleku do odparowania płynu. Dodać miód/ksylitol i dalej gotować na małym ogniu cągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje całość zblendować i wyłożyć na spód daktylowy.

Wierzch:

Daktyle zalać wrzątkiem żeby zmiękły, odcedzić. Dodać do nich masło orzechowe, olej kokosowy i kakao. Całość zblendować i wyłożyć na masę z kaszy jaglanej. Posypać orzeszkami. 

Ciasto przed pokrojeniem należy schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc. 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe