21 List

Sernik Straciatella bez pieczenia

Gdy robię różne słodkości zawsze staram się zamieniać tradycyjne produkty na ich zdrowsze odpowiedniki  dzięki czemu można zajadać takie pyszności niemal bezkarnie ;)

Ten przepis może nie jest do końca dietetyczny, ponieważ użyłam zwykłych sklepowych herbatników ale reszta jest bardzo fit. Jeśli macie w domu ksylitol, olej kokosowy i gorzką czekoladę to zachęcam do wypróbowania :)

Składniki:

SPÓD:

- 200 g herbatników

- 4 łyżki oleju kokosowego

MASA:

- 1 kg twarogu sernikowego o dobrym składzie (lub zwykły twaróg zmielony samodzielnie)

- ¾ szklanki ksylitolu

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%

POLEWA:

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 1 łyżka kakako

- 1 łyżka mleka

- 1 łyżka ksylitolu

 

Wykonanie:

Krok 1 – SPÓD: herbatniki zmiksować lub rozgnieść na pył, dodać rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną sreberkiem i docisnąć. Wkładamy do lodówki na około 20-30 min żeby zastygło.

Krok 2 – MASA: Ksylitol zmielić za pomocą młynka do kawy na puder i wymieszać z twarogiem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy twarogowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta i ponownie włożyć do lodówki.

Krok 3 – POLEWA: Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i podgrzewać jednocześnie mieszając do uzyskania konsystencji płynu. Powstałą masę wylewamy na ciasto i znowu wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe