31 Paź

Domowe mikstury za zwiększenie odporności

W związku ze zmianą aury trwa okres przeziębień. Aby wspomóc naszą odporność możemy przygotować kilka naturalnych „domowych lekarstw”, które możemy stosować gdy już czujemy się nie najlepiej lub pić prewencyjnie aby wzmocnić organizm.

Za leczniczą moc mikstur odpowiadać będą:

- imbir – posiada silne działanie przeciwbólowe (zalecany przy migrenach) i przeciwzapalne, zawarte w nim antyoksydanty i olejki eteryczne (gingerol i zinferon) działają przeciwnowotworowo, zalecany jest jako sposób na zwalczanie mdłości (np. u kobiet w ciąży), działa żółciopędnie, rozkurczowo, zalecany dla osób z wysokim cholesterolem, ponieważ chroni przed tworzeniem skrzepów, przez działanie drażniące imbiru powinny unikać osoby z chorobą refleksową i wrzodami

- kurkuma – polifenole (kurkumina) – silne działanie przeciwzapalne,  antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe,  zapobiega infekcjom wirusowym, bakteryjnym  grzybiczym za sprawą zwiększenia w organizmie ilości polipeptydu CAMP, zawiera tumeron, który wspomaga pracę mózgu poprzez tworzenie i różnicowanie komórek nerwowych , ponadto pobudza wydzielenie gastryny i enzymów trzustkowych, działa żółciopędnie, jest skuteczna w zwalczaniu stanów zapalnych wątroby

- miód – działa antybakteryjne, zawiera acetylocholinę i potas usprawniające pracę serca, bogaty w substancje antybiotyczne (inhibina, lizozym, apidycyna), jest źródłem wielu cennych mikroelementów i witamin

- cytrusy – zawierają sporą dawkę witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, łagodzi przebieg infekcji i wspiera odporność

- cebula  - silne działanie bakteriobójcze, zawiera dużo minerałów i witamin odpowiedzialnych za poprawę odporności jak Wit. C, fosfor, krzem, cynk, siarka, magnez, dział również przeciwnowotworowo a zawarta w cebuli kwercetyna szczególnie zapobiega nowotworom trzustki, ponadto działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, spożywanie cebuli powinny ograniczać osoby cierpiące na zgagę czy refluks

- czosnek – uznawany obok cebuli jako naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie,  jest bogaty w wit. C, obniża ciśnienie krwi, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych dzięki czemu obniża prawdopodobieństwo zawałów i udarów,  podobnie jak cebula wykazuje działanie przeciwnowotworowe, za sprawą olejków eterycznych i lotnych związków siarki zwalcza i zapobiega powstanie infekcji układu oddechowego

 

4 ŁATWE PRZEPISY NA DOMOWE MIKSTURY ZWIĘKSZAJĄCE ODPORNOŚĆ:

 

  1. Napój cytrusowo – imbirowy
  2. Syrop z cebuli
  3. Złote mleko
  4. Mleko z czosnkiem i miodem

 

1. Napój cytrusowo – imbirowy

Składniki:

- korzeń imbiru

- pomarańcza / cytryna

- miód

- cynamon (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Imbir obrać za pomocą łyżki i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Umieścić w naczyniu, w którym będziemy robić napój (ilość imbiru można dostosować do preferencji smakowych ale im go więcej tym silniejsze zdrowotne właściwości napoju). Imbir zalać bardzo ciepłą wodą (nie wrzątkiem!) do ¾ wysokości naczynia.

Cytrynę lub pomarańczę (lub to i to ;) ) przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok a drugą połówkę pokroić w plasterki – wszystko dodać do wody z imbirem. Następnie dodać łyżkę miodu i cynamon do smaku. Wszystko wymieszać i dodać wody do całkowitego uzupełnienia naczynia.

 

2. Syrop z cebuli

Składniki:

- cebula

- miód

- cytryna (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Miód można wymieszać z sokiem z wyciśniętym z cytryny.  Przygotować słoik i dodawać naprzemiennie 2 łyżki posiekanej cebuli i łyżkę miodu. Powtarzamy tę czynność do wypełnienia słoika. Odstawiamy na kilka godzin (lub na noc) aż cebula puści sok.

 

3. Złote mleko

Składniki:

- kurkuma

- szczypta pieprzu

- mleko krowie lub roślinne

 

Wykonanie:

Na początku wykonujemy pastę z kurkumy: ¼ szklanki kurkumy dodać około ½ szklanki wody. Całość podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania konsystencji pasty. Pod koniec można dodać pieprz (zwiększenie właściwości antyoksydacyjnych). Aby przygotować złote mleko należy rozpuścić łyżkę przygotowanej pasty w szklance ciepłego mleka.

 

4. Mleko z czosnkiem i miodem

Składniki :

- szklanka mleka krowiego lub roślinnego

- łyżka miodu

- ząbek czosnku

 

Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodajemy miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe